Почина композиторът Камен Големинов 26.02 | 09:49

Наследството, което маестрото остави в БНР е безценно

От Мартина Панайотова

Почина големият български композитор Камен Големинов, съобщи БНР.

"Дълги години той живя в Португалия и знаехме малко за неговата творческа дейност, затова пък наследството, което Камен Големинов остави в БНР във вид на записи, особено с оркестър "Симфониета", съществувал преди доста години, остава като богатство, с което ще бъде запомнен", коментираха от националното радио.

Първите му занимания по музика са на пианото заедно с майка му, която свири на цигулка и пее. Като дете му преподават Люба Енчева и Лили Атанасова. Решава първоначално, че иска да учи френска филология, но все пак кандидатства и дирижиране в Консерваторията.

В един курс е с Красимир Кюркчийски, Георги Бадев, Богомил Караконов. Специализира при Франко Ферара. Говори свободно 5-6 езика.

Създаването на оркестър "Симфониета" на БНР става официално през 1972 г. Името е предложено от маестро Камен Големинов и заменя първоначалното - оперно-симфоничен оркестър.

Той го ръководи до 1992-ра, когато заминава за Португалия и се установява в град Порто. Дирижира и преподава в консерваторията в Ешпиньо. Има и трима синове, единият от които има успехи като музикант.

Поклон пред паметта на маестро Камен Големинов.

Водещи

Най-четени