Почина световноизвестният пианист Алексис Вайсенберг 09.01 | 10:02

Пианистът от български произход е починал на 82-годишна възраст в Швейцария

От Олга Андреева

Световноизвестният пианист от български произход Алексис Вайсенберг е починал на 82-годишна възраст вчера в Лугано, Швейцария.

Вайсенберг е починал след дълго боледуване, съобщиха испански медии, позовавайки се на източници, близки до семейството му.

Роденият в София ученик на Панчо Владигеров е един от най-добрите изпълнители на 20-и век, посочва БТА. Той е високо ценен от Херберт фон Караян.

По време на Втората световна война живее в Близкия изток, а по-късно заминава за САЩ. В периода 1957-1966 г. прекъсва активната си артистична дейност, но след това отново се завръща с оркестъра на Берлин под диригентството на Херберт фон Караян и скоро се нарежда сред изтъкнатите съвременни пианисти.

Първата среща на Алексис Вайсенберг с българската публика е през 1972 г., а в годините до 1979 изявите му в България са ежегодни.

Вайсенберг прави световна кариера като пианист, печели световна слава с виртуозните си изпълнения, най-вече на творби на Лист, Шопен и Рахманинов.

Репертоарът му включва също Моцарт, Бетовен, Брамс, Дебюси, Шуман и Чайковски, но той самият казва, че най-много се възхищава на творчеството на Бах.  

Водещи

Най-четени