Почитаме паметта на свети Иван Рилски Чудотворец 19.10 | 09:30

В негово лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога

От Цанка Донкова

Българската православна църква почита днес паметта на Преподобния Иван (Йоан) Рилски Чудотворец. Той е най-големият български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога.

Роден е около 876 година в село Скрино, край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис (852-889 г.) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и неговия син - цар Петър. До 25-годишната си възраст е бил пастир.

От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири. Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Там той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги.

Приел монашеството, но не останал за дълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Първоначално се установява във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила. Там той основал манастир - Рилския, който съществува вече 1000 години. Той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.

Славата му се разнася далеч от Рила планина из пределите не само на България, но и на Европа. Българският цар Петър I изминава цялото разстояние от 450 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение. Той приема плодовете, но не и златото, което държавният глава му предлага, като само му се покланя отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

Преди смъртта си преподобният Иван останал в пълно уединение, съставил своето "завещание" и починал в самота на около 70-годишна възраст, на 18 август 946 година. Погребан бил в притвора на църквата в каменна гробница, която се е запазила и до днес.

След неговата смърт учениците му пренесли с почести тленните му останки от Рилската обител в Средец. През 1183 година мощите са били пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 година цар Асен тържествено пренесъл мощите на Св. Иван Рилски в Търново, където останали почти три столетия. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир. В Рилската света обител също ще бъде отслужена архиерейска света Литургия. Домакин на събитието, което събира хиляди православни християни от страната и чужбина е Негово преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на манастира с братството на светата обител.

В София храмов празник чества Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски Чудотворец", квартал " Лозенец". На днешния ден се навършват 120 г. от освещеването на семинарията, извършено от бележития български митрополит Симеон Варненски.

Водещи

Най-четени