Почитаме първия християнски мъченик - свети Стефан 27.12 | 09:05

Да почерпят Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка...

От Цанка Донкова

Почитаме паметта на на свети Стефан. Той е първият християнски мъченик и първи служител - архидякон в устройващата се Йерусалимска община-църква.

След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св. Дух над апостолите словото Господне бързо се разпространявало и числото на вярващите растяло всеки ден. Виждайки всичко това, юдейските началници започнали силно да се тревожат и да взимат строги мерки против апостолите.

Заети с проповядването на слово Божие, св. апостоли решили домакинските работи на християнското общество да възложат на 7 души, които да се грижат за раздаване на дажбите. Избраните били наречени "дякони" (служители). Пръв измежду седемте дякони бил Стефан - човек, изпълнен с вяра и Дух Светий. В Йерусалим числото на вярващите все повече се увеличавало. Това силно обезпокоило членовете на синедриона.

Те встъпили в спор със Стефан, но не могли да противостоят на духовната сила и мъдрост, с която били изпълнени неговите думи. Тогава го обвинили пред синедриона, че уж хулил Бога и Мойсеевия закон. Намерили се лъжесвидетели, които потвърдили техните думи. Тогава всички единодушно се нахвърлили върху него и като го извели вън от града, започнали да хвърлят камъни върху него. А той се молил и казвал: "Господи Иисусе, приеми духа ми!" След това коленичил и извикал с висок глас: "Господи, не зачитай им тоя грях!" - и с тия думи починал.

През Пети век част от мощите на светеца са открити и са поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Имен ден имат Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

Най-четени