Премиера на балетния спектакъл "Ледената царица" 24.04 | 11:09

Плевенската балетна школа представи пред публика новия си спектакъл

От Олга Андреева

Една от първите и най-големи школи в страната – тази в Плевен - представи новата си премиера - "Ледената царица" по Андерсен.

Повече от 40 участници излязоха на сцената на зала "Емил Димитров" под ръководството на главния хореограф Маня Николова.

Освен класическите форми на танца, балетистите представиха и модерни танцови решения в премиерния спектакъл в постановка на Христо Домусчиев.

58-годишната история на Плевенската балетна школа започва през 1954 г. в читалище "Съгласие 1869", когато е създадена от балетмайстора Александър Манолов.

Оттогава до днес над 6000 деца са влезли в света на балетното изкуство благодарение на тази школа, посочва БТА. Повече от 60 от тях танцуват на професионална сцена.

Една от формите за работа на школата е въвеждането на децата от най-малка възраст в историята на балетното и танцово изкуство чрез специално подготвени спектакли.

Очаква се скоро Националното училище по изкуствата в Плевен да разкрие клас по класически балет, което ще бъде развитие на по-високо образователно ниво на половинвековната традиция.

Най-четени