Преходът, видян през очите на художници от 30 страни 13.03 | 12:03

В Софийската градска художествена галерия се открива изложбата „История и истории“

От Олга Андреева

С изложбата "История и истории", която се открива днес от 18.00 ч., Софийската градска художествена галерия отбелязва 20-годишнината от падането на Берлинската стена.

Акцентът е поставен не толкова върху самия исторически факт, колкото върху последствията от него, които определят живота ни през последните повече от 20 години. Изложбата е показана за първи път през 2009 г. в MUSA във Виена и ще остане у нас до 15 април.

Основните принципи, които сформират колекцията, служат за основа и на изложбата – това е композиция от лични реакции на промените; от индивидуални политически и социални обвързаности с процесите; от свидетелски записки; от рефлексии и анализи от страна на художници от различни поколения и с различен произход.

Изложбата се занимава с общата история, преживяна през последните 20 и повече години от всички поколения. Всяко едно поколение има свои собствени травми и свои собствени преживявания, наблюдения и заключения, базирани върху постоянното ежедневно съпоставяне между "преди" и "после", между "тук" и "там".

Най-очевидното сравнение може да бъде направено в Европа, разделена от желязната завеса и Европейския съюз, и неговото уголемено "семейство" от кандидат-страни, които се обединяват от общи политически и икономически интереси.

Представените в изложбата автори идват от различни страни и имат различно културно минало, но всички се свидетели на промените, на прехода и на обединяването/уеднаквяването.

Изложбата обединява различни подходи и начини на справяне с тези преобразяващи процеси. В нея са включени работи на 30 художници. Издаден е каталог на български, немски и английски.

Водещи

Най-четени