Приятелството може да бъде и негативно 19.02 | 20:51

Нова книга предлага ценни съвети срещу негативното приятелство

От Мартина Панайотова

Всички любопитни да разберат сложните процеси на приятелството могат да се сдобият с излязлата отскоро на пазара книга "Когато приятелството наранява" (ИК Изток-Запад).

Д-р Джан Йейгър предлага ценни съвети в помощ на онези, които желаят да променят не само приятелствата си, но и живота си.

Човекът като социално животно е устроен непрестанно да търси себеподобни, с които да споделя емоции и преживявания. За разлика от роднините, които не си избираме, или партньорите в личен план, които сменяме сравнително често днес, приятелите са онези, които са плътно до нас през по-голямата част от живота ни.

Ала приятелството понякога носи и негативни емоции. Понякога по необясними причини между близки хора настъпва отчуждение или по-лошо, приятели се предават едни други. Такива обрати са в състояние да сринат живота на човек.

Изолацията, в която изпадат след такива ситуации хората, може да доведе до психични заболявания, убийства и самоубийства.

Ето защо съветите на д-р Йергър са така ценни по пътя към разбирането на негативното приятелство и още повече за поставянето на нови отношения. Позитивните приятелства обаче не означават непременно да намериш нови, а преди всичко да взаимодействаш по нов начин и с тези приятели, които вече имаш.

Авторът д-р Джан Йейгър защитава докторантура по социологически науки в The City University Оf New York, САЩ. "Когато приятелството наранява" е една от високо ценените и добре познати по света нейни книги. Написала е също над 250 статии в престижни издания като "Parade”, "The New York Times”, "Redbook”, "Associations Now”, "Glamour” и др., а трудовете ѝ на тема приятелство са преведени на 22 езика.

Водещи

Най-четени