Продават едно от четирите копия на "Викът" на Едвард Мунк 22.02 | 18:44

Това е единственото копие, което все още се намира в частни ръце

От Елена Кирилова

Виждали сме я изобразена върху ключодържатели, тениски и дори халби бира, но истината е, че от картината "Викът" на Едвард Мунк има само четири копия в света и едно от тях съвсем скоро ще бъде продадено.

На 2 май в аукционната къща Sotheby's, в Ню Йорк, една от най-известните творби в света ще смени своя собственик. Очаква се тя бъде продадена за повече от 80 млн. долара, съобщава The New York Times.

Норвежкият художник Едвард Мунк е направил само четири версии на картината, която олицетворява тревогата и човешкия страх.

Три от тези копия се намират в музеи в Норвегия, което означава, че има само една, която е в частни ръце. В момента тя принадлежи на норвежкия бизнесмен Петер Олсен.

"Цял живот съм живял с тази картина", коментира Олсен.

По думите му творбата е окачена в трапезарията на дома на семейството му в Осло, заедно с други произведения на Мунк.

Мъжът е решил да продаде ценното платно, защото притежанието на подобно произведение на изкуството е огромна отговорност.

Освен това Олсен се опитва да събере пари за изграждане на културен център в Nedre Ramme, където художникът е живял от 1910 г. до смъртта си през 1944 г.

В центъра ще бъде разположена художествена галерия, където бизнесменът възнамерява да покаже серия от тематични изложби в сътрудничество с Музея в Осло. Съвсем естествено ще има творби на Едвард Мунк.

Другата цел на Олсен е да възстанови дома и студиото на художника, така че те също да са достъпни за обществеността.

Водещи

Най-четени