Продават на търг първото ателие на Пикасо 25.08 | 19:56

Ателието се намира в Париж, близо до базиликата "Сакре Кьор"

От Нели Минчева

Първото ателие на испанския художник и скулптор Пабло Пикасо ще бъде предложено на търг, става ясно от информация на TheMoveChannel.com.

Ателието се намира в Париж, в квартала Монмартр, близо до базиликата "Сакре Кьор". То е било преустроено в апартамент и сега търси новия си собственик сред обичащите изкуството инвеститори.

Имотът е разделен на две части от по 40 кв. м, разположени една над друга, като на горния етаж се намират малка спалня и работен кабинет. От прозорците се разкрива романтична гледка към центъра на Париж и Айфеловата кула.

Обявената цена е 1,5 млн. евро, а повече подробности интересуващите се от собствеността мога да получат след подадена онлайн заявка за участие в наддаването.

Пикасо се нанася в ателието през октомври 1900 г., на 19-годишна възраст, когато пристига в Париж по случай Световното изложение. Художникът живее в помещението заедно със своя най-добър приятел Карлос Касахемас и художника Мануел Паларес в продължение на няколко години.

Заедно те прекарват нощите си, отдадени на творческа работа, но съвсем нерядко – и на развлечения в нощни заведения.

Пикасо е нарисувал няколко картини в това свое първо ателие, включително прочутата "Le Moulin de la Galette” от 1900 г.

През февруари на следващата година неговият приятел Касахемас се застрелва в кафене близо до ателието. С този трагичен случай на практика започва така нареченият "син период" в творчеството на Пабло Пикасо, както и неговата продължителна депресия.

През 1904 г., след като често е пътувал до Барселона и обратно, художникът трайно се установява в Париж. Днес малка табелка потвърждава, че имотът в Монмартр е бил първото му ателие. То в момента и, по всичко изглежда - незадълго, е собственост на известен френски фотограф.

Водещи

Най-четени