Първите награди на публиката за български филми и сериали 25.07 | 18:28

За да се отдаде значимото внимание на новите български филми и сериали и да бъдат отпразнувани техните успехи

От Микаела Мохарамян

През октомври 2013 г. най-добрите филми и сериали на България ще бъдат наградени със серия специални призове, а класацията ще бъде направена изцяло на база преценката и избора на българските зрители.

За новоучредените награди  "Jameson Златна Бленда" родните продукции ще се състезават в 11 нестандартни категории, а гласуването ще се проведе от средата на септември до края на октомври. Кулминацията на кампанията ще бъде в края на октомври, когато бляскавата церемония по награждаване ще събере звездите от нашумели български филми и сериали.

Според критици и киномани, появата на наградите идва точно в подходящия момент. След като в последните години българското производство на филми и сериали бележи значителни резултати (и като брой продукции, и като признание, и като зрителски интерес), логично е конкуренцията между продуценти и продукции да бъде поставена "в светлините на прожекторите". Статистиката сочи, че през последните години това е една от най-бързо развиващите се индустрии в България, а оценките вече идват не само от границите на България.

"Много от родните филми и сериали вече получиха световно признание и адмирациите на публиката от различни държави. Ето защо е време да дадем възможност и на българските зрители да подредят своите фаворити, а ние да ги наградим", каза Елена Илиева, старши маркетинг мениджър в Pernod Ricard Bulgaria.

Наградите ще бъдат годишни и ще бъдат неформални и закачливи, каквато е и основната цел на организаторите - да забавляват публиката по време на целия процес – от номинациите и гласуването до церемонията по  връчване на статуетките.

Ето и категориите, в които публиката ще гласува през септември:

- Крал на комедията

- Кралица на комедията

- Фаталната жена на България

- Лошото момче на България

- Откритие

- Най-гореща двойка

 

- Най-добра екшън сцена

- Най-грабваща история

- Най-запомняща се реплика

- Най-добър филм

- Най-добър сериал

Могат да участват всички български филми и сериали,  излъчени в периода януари 2012 – май 2013 година. Всяка продукция може да се състезава с най-много 3 заявки във всяка една от категориите.

Приемането на заявки вече започна и ще продължи до средата на август, а публиката ще има възможност да гласува онлайн от 10 септември до 10 октомври 2013 г. 

Водещи

Най-четени