Първо биенале на рисунката в старата столица 01.09 | 07:49

49 художници от страната се конкурирират за четири награди

От Кремена Бедерева

Първо национално биенале на рисунката започва във Велико Търново от 6 септември и ще продължи до 12 октомври. Официалното откриване ще бъде на 6 септември от 17:30 ч. на 2 ет. на Изложбени зали "Рафаел Михайлов".

В рамките на тези дни търновци ще могат да разгледат 80 творби на 49 съвременни български художници, избрани измежду 85 кандидати от страната.

Организатори на единственото по рода си у нас културно събитие са Министерството на културата, Съюзът на българските художници, Община Велико Търново и Великотърновският университет, които осигуряват и парични награди за победителите.

Целта на Биеналето е да популяризира постиженията на съвременните български художници и да създаде връзка между тях. Идеята за творческата инициатива принадлежи на катедра "Рисуване" към ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", чиито възпитаници търсят възможност за изява.

На пресконференция днес деканът на факултет "Изобразително изкуство" Борис Желев изрази надежда за бъдещото разрастване на биеналето в международно събитие, което да привлече множество талантливи творци на съвременното изкуство.

Компетентно жури номинира 11 художници в края на месец юли, от които парична награда ще получат четирима. Журито беше с председател проф. Десислава Минчева от СБХ и членове - Димитър Грозданов и Стефан Божков от СБХ, Лора Атанасова - представител на Министерството на културата, проф. Иван Бочев от ВТУ и Цани Василев, представляващ Община Велико Търново.

Победителите от Първото биенале на рисунката са Анета Драгошану, която трябваше да спечели парична награда от Министерството на културата, но то няма да предостави такава; Любомир Каралеев, който ще получи награда от 500 лв. от Съюза на българските художници; Галина Цветкова - 500 лв. от Община Велико Търново; Пламен Братанов - 500 лв., осигурени от ВТУ.

Останалите съвременни художници, които получиха номинация, са: Татяна Антонова, Бисера Вълева, Калия Йорданова, Злати Златев, Деница Янева, Бисерка Петрова и Костадин Петров. Всички те ще получат като отличия книги и дипломи за участието си в Биеналето.

Водещи

Най-четени