Пъстри неделни срещи на "София диша" 20.08 | 12:37

Третата неделя на фестивала представи визуалните изкуства

От Елена Кирилова

"София диша” продължава с пълна сила, макар от програмата й да остава само последната неделя. Напук на носталгичното настроение, което ни обзема в края на август, тъй като лятото намигва с усмивка на есента, културният живот в столицата кипи.

Третата неделя на столичния фестивал протече под мотото "Ветрове от цветове” и имаше за цел да превърне ул. "Пиротска” в арена на визуалните изкуства.

Добре познатите ни от предните издания малки шатри удобно се бяха настанили на иначе търговската улица, за да й вдъхнат нов живот, неприсъщ й до момента. Всъщност в това се крие чарът на "София диша”, в начина, по който успява да претвори по свой начин места, които познаваме с един единствен образ.

Препълнената с любопитни посетители "Пиротска” бе приютила в центъра си редица талантиви и млади хора, дошли да покажат творчеството и идеите си.

Така на едно място се озоваха щраусите на Нора Ампова, познати ни от клипа на песента "Дим да ме няма”, забавни карикатури, артисти, рисуващи със спрей, други, боядисващи коприна, и множество създатели на ръчно изработени бижута.

В целия творчески хаос тематичните ателиета привлякоха най-малките посетители да се върнат в миналото, което не познават, като пишат на пишеща машина, правят сапуни и дори ваят съдове.

В центъра на суматохата симпатично момиченце, намерило няколко кученца, се опитваше да им намери дом и изпълни мисията си абсолютно успешно. На няколко метра по-надолу пък се вихреше истински шампионат по beer pong. 

На фона на всичко това музиката не стихваше. На няколко места диджеи се грижеха за доброто настроение, докато в единия край на улицата цигуларката Бояна Желязкова бе взела нещата в свои ръце. Докато пееше, свиреше и кипеше от ентусиазъм, тя покани няколко души на танц и призова всички да покажат доброто си настроение.

"София диша” е шанс за хората, които имат какво да покажат, да го направят, и то по свой собствен начин. Улицата се явява едно далеч по уютно и приятно място от магазина или ателието, защото всичко се случва пред очите на публиката.

Предстои последната неделя на фестивала, която със сигурност ще ни зареди с нови усмивки и ще ни подкани да излезем от домовете си, за да се гмурнем в културния живот, който ни зове.

Водещи

Най-четени