Р. Ташева: Българите четат, но предпочитат по-леката литература 20.04 | 07:34

Все пак има хора, които продължават да търсят стойностните книги

От Александър Македонски

Българите четат, но предпочитат по-леката литература, защото има океан от книги, много издателства, много литература и от забавното четиво не можеш да стигнеш до сериозното. Такова е мнението на Росица Ташева, преводач и писател, което тя изказва в интервю за Sever.bg, направено по време на неин ангажимент във Велико Търново.

"Има хора, които продължават да търсят стойностната литература и не мисля, че интернет ще я измести. В интернет не можеш да прочетеш цяла книга, това означава да си извадиш очите. Сега има специални устройства, но все пак е друг контактът с хартията", споделя Ташева.

На въпрос коя е книгата, която би препоръчала на младата аудитория, която тепърва започва да чете, Росица Ташева казва, че ѝ е трудно да даде заглавие, "но трябва да е книга на високо литературно ниво и същевременно да е забавна".

"Досещам се за една такава книга, не бих я препоръчала на някой млад човек, но от този тип е "Името на розата" на Умберто Еко. Тя има дълбоки философски идеи, много сериозни неща, но се чете като криминален роман. Такава книга би привлякла младите към четенето."

Относно училището и образованието, което децата получават днес, тя коментира: "Не трябва да се подменя класиката, нито пък да се изменя езикът. Не разбирам защо хората си казват, че на децата не им е интересно. Училището не е място, където всичко е интересно, ти отиваш там, за да учиш".

За литературата, книгите и творчеството – в пълното интервю с Росица Ташева

Водещи

Най-четени