Разкриха неизвестна средновековна църква на Трапезица 22.10 | 20:41

Църквата впечатлява както с размерите си, така и с начина на градеж

От Андриян Георгиев

Неизвестна средновековна църква беше разкрита при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщиха археолозите Константин Тотев и Пламен Караилиев, които извършват разкопките през последните три месеца.

По думите им това е деветнайсетата църква, чиито останки са открити на хълма, разположен срещу крепостта "Царевец", от началото на изследователските дейности, започнали през 1900 година. 

Разкритите зидове не са запазени на голяма височина, но църквата впечатлява както с размерите си, така и с начина на градеж, каза Константин Тотев пред БТА. Храмът е с дължина 11,40 метра и ширина - 5,50 м.

Според археолозите за изграждането му са използвани обработени камъни, които са изравнявани с тухлени  редове. Намерени са значителни количества тухли и керемиди от покрива на постройката.

Разкритият план и строителните материали подсказват, че фасадата се е отличавала с изящество и стил. Във вътрешността на притвора са открити и фрагменти от стенописи, които свидетелстват за интериорна декорация.

На този етап от проучванията се е установило, че храмът е eднокорабен, едноапсиден с наос и притвор. 

Намерените керамичен материал и монети отнасят датировката на храма в рамките на ХIII-ХIV век. 

Цялостното проучване на новата находка от Второто българско царство ще продължи през идната година.

Водещи

Най-четени