Разлог вече си има древен слънчев календар 22.09 | 16:27

Той е изработен по изображение на археологическа находка, намерена в района през 70-те години на миналия век

От Кремена Бедерева

В централния парк на Разлог бе открит възстановен древен слънчев календар, изработен от скулптора Асен Ботев по изображение на археологическа находка, намерена в района през 70-те години на миналия век.

Авторът бе поздравен от свои съграждани и ръководители на общината, която е подкрепила финансово това родолюбиво начинание.

Асен Ботев разказа за БТА, че е започнал работа по проекта през 2003 г. с възстановяване на графичния оригинал. Най-напред го е реализирал от дърво. Години е трябвало да минат, за да осигури общината необходимите средства и за същинската реализация на проекта на обществено място, за което е избран централният парк.

Възстановяването на календара Асен Ботев започва през 2007 г. върху 12 мраморни морени, всяка от които тежи между един и два тона. Те са също от района на Разлог. Тъй като корените на националната идентичност се измерват с много неща, аз смятам, че този календара е едно от тях, каза Асен Ботев.

Затова има своето място в нашето ежедневие, както и много други неща от миналото, не с друго, а с широтата на измеренията си. Затова смятам, че заслужават да ги има и в бъдещето. Това беше един от основните аргументи да се заема със запазването на това изображение и с довеждането му до знанието на хората, които живеят тук, и които посещават Разлог, добави творецът.

Водещи