Рашидов: Всичко в този живот е политика, включително и изкуството 18.12 | 09:48

Държавата не е хранилка, у нас държавата е една криворазбрана цивилизация, заяви скулпторът и председател на Комисията по култура м НС

От iNews

Как така рушим културата? Нека да се знае, че държавата не е хранилка, у нас държавата е една криворазбрана цивилизация. Аз например нямам и един паметник от българската държава, не съм взел и един лев от нея за 40 години, но не съм седнал да се оплаквам. Това заяви в студиото на БНТ скулпторът и председател на Комисията по култура Вежди Рашидов.

,,Не мога да разбера защо телевизиите постоянно ни пробутват някакви такива новини за някаква си Ода Жон, която живее чуждопоклоннически в чужбина или онзи филм "Сляпото Айше", дето не взе Оскар, ама орева орталъка у нас (става дума за "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев - бел. ред.). Защо не се говори за Владимир Димитров-Майстора? Къде са съвремененните ни български художници, скулптори и творци?'', попита Рашидов.

,,Всичко в този живот е политика, включително и изкуството. Ами вземете например творбата "Герника" от Пикасо. Нима тя не лежи на политическа основа? Вижте, животът лежи върху баланса - бяло и черно, красиво и грозно… аз се опитвам да го превърна в по-добрата му част'', посочи още творецът.

,,Всеки месец вкарвам по един законопроект за културата, който постоянно ми го бавят. В крайна сметка трябва и други хора да се активизират и да свършат определена работа. Ето, киното вече има 17 милиона, имаме и 6 нови музея, в които се съхраняват епохи, време'', обясни Рашидов.

,,Ще ги изненадам с моята чувствителност. За твореца е важно да има какво да каже на хората. С тази изложба искам да им кажа, че ги обичам, тъй като ние сме като естрадните певци - все обичаме. Естествено, че имам притеснение как публиката ще приеме тази изложба. Няма как да не бъда емоционален, аз се занимавам с изкуство все пак'', коментира той предстоящата си изложба.

Относно вероятността БНТ и БНР да се обединят под една "шапка", председателят на културната комисия посочи, че това може да се реализира само след широк диспут в парламента.

,,Ако хората смятат, че е удачно, ще го направим. Но засега това е просто  една концепция'', завърши Вежди Рашидов.

Водещи

Най-четени