Рашидов: Мога всичко, което съм направил, да го посоча с пръст 24.08 | 10:17

"Какво да направим, че Божидар Димитров е от Созопол", каза още министърът

От Кремена Бедерева

Симеон Дянков бе обявен от министъра на културата за най-добрия археолог на Републиката. "Но това е една шега, но по-важното е, че финансовият министър е на ясно и помага."

Така коментира думите си Вежди Рашидов по БНТ. "Ние години нищо не правихме за културния туризъм. Аз бях изумен в Долината на царете, че се работи по 3 тракийски гробници, а те са 60. Ако всяко правителство разкриваше по една гробница, ние щяхме да имаме 40 гробници разкрити - истински културен туризъм", започна културният министър.

"Винаги съм казвал, че туризмът е препитание. Колегата ми от Турция ми каза, че на годишно печелят 23 милиарда долара от културния туризъм. Да, Турция е голяма държава, но там се работи", посочи Рашидов.

"Имаме си експерти, има си ресорни зам.-министри, които определят колко средства за кой обект да се дадат. Направихме национална карта на културните паметници за културния туризъм за развитието на културния туризъм. Докато станах министър забелязах едно нещо – 20 г. са давани едни пари за археология", похвали се още той. Според него "трябва да се започне по-навътре и да се разкрие България като една богата културна туристическа дестинация".

"Това, че Божидар Димитров е от Созопол, а Созопол е един сериозен паметник на културата и оттам излиза една интересна археология, е добре. Ние имаме желание от о. Свети Кирик да направим национален паметник на културата. Има винаги едно съмнение, но какво да направим, че Божидар Димитров е оттам – просто Созопол си е Созопол. Тука има една интрига и това не ме интересува.

"Аз мога за всичко, което съм направил, да го посоча с пръст", каза министърът, като повтори каква ценност за софиянци и за привличане на туристи ще е Ларгото. "Има приоритет – следващата година ще направим друго, а не както преди 20 г. - много пари изписани и нищо накрая".

"Много често едни хора, които са добили самочувствието, че винаги трябва да бъдат питани, щото били експерти. Никъде по света не е така", каза министърът за изказванията на археолозите от Асоциацията на българските археолози, че не се търси тяхното експертно мнение за Закона за културното наследство.

"Аз не го казвам, за да ми се обидят и да ми се обидят – не е правилно. Ние искаме да направим поправки в Закона за културното наследство. Искам да променя – не мога с ниски заплати да привлека млади експерти и искам да им се увеличат заплатите на тези хора и под каква форма тези хора да имат приходи и да могат да привличат и хора на заплати. Начинът по закон за това е да ги направим държавно предприятие. Така ще има дадем лостове в ръцете", зарече се Рашидов.

"В България почнаха – убиват театри, преди нямахме публика – сега няма билети. Никога не са получавали толкова пари. Никого не се говорило толкова за археология в България – всеки втори говори за културен туризъм", категоричен е министърът на културата.

Според него "премиерът е отворен, разбира смисъла от това, финансовият министър – също. България не се е копало толкова много, и за да не се спре това, защото е много важно. Хората не го разбират – ще го разберат, когато туризмът им носи приходи. Всеки да продаде една закачалка, едно копче, една бутилка вода – тези приходи остават в България".

И, разбира се, трябва да дадем приоритет на регионалните музеи, там има също много добри археолози, заключи още Вежди Рашидов.



Водещи

Най-четени