Рашидов направил отчета си в един ресторант пред гилдията 13.03 | 11:36

Вежди Рашидов предаде поста си на Владо Пенев. Пожела му "сили и воля"

От Марио Евстатиев

Пожелавам на моя добър приятел и колега Владимир Пенев, който от днес може да се нарече и министър на културата, да има достатъчно сили и воля, за да работи в името на българската култура.

С тези думи министърът на културата от правителството на Бойко Борисов предаде поста си на посочения за служебен културен министър Владимир Пенев.

Един човек на изкуството предаде "кормилото" на културното министерство в ръцете на друг. С такъв анонс започна официалното предаване на поста "министър на културата". Още с влизането си, Рашидов развесели медиите като се обърна към тях "Няма да ви пея песничка", след което предложи да се премине към сериозните неща.

Досегашният културен министър Вежди Рашидов предаде официално поста "министър на културата” на своя заместник актьорът Владимир Пенев. Пенев ще бъде министър на културата в рамките на служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев.

Церемонията се състоя в министерството, минути след като в Министерски съвет се проведе предаването на властта от кабинета на Бойко Борисов на служебния кабинет на Марин Райков.

"Аз няма да правя дълги отчети пред медиите, в тази книга има всичко, което съм свършил", каза Рашидов на журналистите

На своя наследник, Рашидов каза: "Аз ти оставям едно изрядно министерство, без задължения, с работещи проекти. Имаш достатъчно средства за покриване на разходи, за заплати. Ние сме хора на изкуството и няма да е честно да не ти оставя нещата в изряден вид. Когато аз дойдох, театрите имаха задължения за ток, за парно, неплащани с години. Сега, приятелю, всичко е платено. Зная, че се вълнуваш, и аз бях така, но ще свикнеш, тук хората са честни, разбират си от работата! На добър час!"
Пред медиите Вежди Рашидов представи своята книга "Култура по време на криза", която той анонсира със следните думи: "Ето, колеги, приятели, това е моят отчет за свършената работа, ето операта в Бургас, ето историческия музей, ето го и Националният музеен комплекс, тук има всичко, което за тези четири години съм свършил."

В отчета за своята дейност той допълни: "Много съм горд, че възродихме българското кино. От "Мисия Лондон" насам виждаме много нови продукции, имаме международни договори с Турция, с Франция... Много се радвам, че киното измести чалгата, както и че хората в киното получават парите си навреме. Така е и с театрите, където започнахме една закъсняла реформа, но виждате резултата. Залите са пълни, билети няма, актьорите играят, получават и те навреме своите пари."
Новият културен министър Владимир Пенев прие отчета на Рашидов и в кратко изявление за медиите сподели, че когато получил предложението да оглави културното министерство, доста мислил дали да приеме предложението. "Взех решението без емоция, мислих доста преди да приема. Предстои ни много работа." каза Пенев в своето обръщение.

Рашидов заяви, че с умисъл не е направил своя отчет на свършеното пред медиите, защото според него – "същественото изчезва от медиите”.

"В медиите се появява това, което може да забавлява улицата, но в Министерство на културата са парите, съдбата, бъдещето на хиляди български творци и отговорността е безкрайно голяма”, каза Рашидов.

Рашидов отбеляза, че е направил отчета си в един ресторант пред гилдията на писателите, на поетите, на артистите, защото през тези 4 години е работил за тях.

"В това трудно време - не съм ги предал. Никога не съм изменил на занаята творец. За нас е важно да сме добри професионалисти”, заяви Вежди Рашидов. Той опреди екипа на Министерството на културата "като истински професионалисти, с които винаги е работил добре”.

"С ръка на сърцето заявявам и вярвам, че оставям Министерство на културата в едно добро състояние, като успяхме да върнем интереса към българското кино, вместо към чалгата”, подчерта Вежди Рашидов.

Водещи

Най-четени