Рашидов се похвали: Изпълних всичко обещано 01.03 | 11:07

"Момчето си отива, но музеят остава. Ще е готов в срок", допълни още той

От Кремена Бедерева

Първото нещо, което исках, е България да има свой музей. Това каза министърът на културата в оставка Вежди Рашидов на инспекция на проекта "Национален музеен комплекс”, предаде агенция "Фокус”.

"Аз смятам, че музеят ще бъде готов. Строителят са сериозна фирма. Аз се надявам на отговорни хора, които да довършат това, което години на ред са правени опити ту да бъде банка, ту да го прибере някой. В крайна сметка, намерихме начин да се превърне в музей. Успяхме да намерим 27 милиона лева европейски средства. Надявам се следващият министър ще го довърши”, каза още министърът.

"По-важното е това – България няма музей. Във всеки музей по света се запазва паметта на една нация, духовното развитие на една нация. Ако ние днес не изровим в Египет камъните, които лежат още под земята, няма по какво да съдим нито за икономическия растеж, нито за политиката, която са имали, нито за развитието на медицината, нито за инженерното мислене, нито за архитектурата. Така че изкуството и духовността са документ на времето. Нека да не го гледаме като нещо, което е много симпатично”, посочи министър Рашидов.

"Момчето си отива, но музеят остава. Смятам, че ще е готов в срок. В крайна сметка, музеят става и ще стане. Няма нещо, което да съм обещал и да не се е случило. Съжалявам, че не ми стигна времето, исках да открия целия музей, защото това е една моя рожба”, каза още Вежди.

Той обясни, че няма да си позволи да кръщава музея. По думите му името ще бъде това, което българският народ иска да изговаря.

Водещи

Най-четени