Реставрират и социализират древния град Аква Калиде 25.01 | 16:47

Проектът се реализира с подкрепата на турска компания, която предоставя за целта 500 хил. лева

От Андриян Георгиев

Древният град Аква Калиде става обект на културен туризъм след няколко месеца благодарение на подписано споразумение за реставрация, консервация и социализация на археологическия обект в Министерството на културата, съобщават от министерството. 

Днес (25 януари) министърът на културата Вежди Рашидов, кметът на Бургас Димитър Николов и ръководството на "Доуш Холдинг” (Турция) подписаха тристранно споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазването и развитието на недвижимото археологическо наследство на територията на Бургаските минерални бани, част от археологически обект "Аква Калиде - Термополис”.

Миналата година турският холдинг изрази готовност да подпомогне безвъзмездно финансово консервацията, реставрацията и социализацията на късноантичната и средновековна структура в района на Бургаските минерални бани, включваща в своята структура и банята на Сюлейман І Великолепни от XVI век, намираща се между кв. "Банево” и кв. "Ветрен”, община Бургас. Размерът на предложената безвъзмездна финансова помощ от "Доуш Холдинг” е 500 хил. лева.

Поради характера на собствеността върху имота (публична общинска на имота и сградите, и публична държавна върху археологическата субстанция), се прие модел на тристранно сътрудничество между "Доуш холдинг”, Министерство на културата и община Бургас.

От Министерството на културата уверяват, че имат намерение до пролетта на тази година да се състави подробна програма за всички дейности по проекта и в началото на лятото да започне неговата реализация.

Около 110 млади хора, главно студенти, ще работят заедно с археолозите на обекта. "Ще има постоянна музейна експозиция, която ще се допълва с нови находки, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. 

Водещи

Най-четени