Реставрират с 5,3 млн. лв. антично селище край Бяла 21.12 | 15:20

Средствата са осигурени по оперативна програма "Регионално развитие"

От Кремена Бедерева

С 5,3 милиона лева ще бъде направена консервация и реставрация на античното селище и късноантичната крепост на нос Св. Атанас край Бяла, съобщи във Варна кметът на общината Анастас Трендафилов.

Средствата са осигурени по оперативна програма "Регионално развитие", уточнява БТА. Проектът е с продължителност две години. В него са предвидени пари за популяризиране на културно-историческия обект. Планирано е да бъде изграден два километра път, който да улесни туристите.

Обектът ще има водоснабдяване, канализация, електрозахранване. Ще бъде направена ограда и осигурена охрана. Проектът предвижда за туристите да бъдат осигурени екскурзоводски беседи, да бъде направен интернет сайт на обекта, а по главния път от Варна за Бургас да бъдат поставени рекламни билбордове. Комплексът, който е проучван край Бяла, е от три сгради - раннохристиянска базилика, баптистерий (кръщелна) и винарна, разказа археологът Валери Йотов.

Специалистите датират църквата към V-VII век от нашата ера. В близост до нея има аязмо. Археолозите са открили и жилище, което вероятно е било на местния свещеник. По време на разкопките са намерени златни предмети, сред които голям мъжки пръстен с кръстен знак. Върху откритите монети е образът на император Никифор Фока (602-610 г.).

Винарната в комплекса е единствена по рода си не само в България, а и на Балканите, каза още Йотов. Той подчерта и уникалността на намерената олтарна мраморна маса, която е била разглобена и скрита от монасите още в древността. Археологът каза, че под базиликата е разкрит друг пласт, който доказва, че там е имало светилище още от тракийско време.

Намерени са и предмети, сред които запазени керамични съдове с изключително интересна за историците украса. Всички открити експонати ще бъдат разположени в изложбена зала в Бяла, допълни кметът. По думите му общината в момента кандидатства с проект за изграждане на исторически музей в града. Според Трендафилов, въпреки че проектът ще продължи две години, достъп за туристите ще бъде осигурен още за лятото на 2012 г.

Водещи

Най-четени