Родолюбиви българи се борят за свой музей на Апостола 03.03 | 10:37

Къщата музей в село Батулци е обект на набезите на местните крадци

От Теодора Кокаланова

В Ловешкото село Батулци искат да възстановят къщата-музей на Апостола на свободата Васил Левски. Тя се намира в дома на заможния местен жител Георги Диков-Кекевето, в която през 1871 г. Левски основава местния революционен комитет.

Музейната сбирка е отворена за посетители до средата на 90-те години. Тогава, след като къщата за трети път е разбита от крадци, по-ценните експонати са преместени другаде. Част от експозицията остава в селото и сега е подредена в импровизиран кът в местното читалище. Комитетският устав, писан лично от Апостола, над който са се клели местните комити, не е бил откраднат, за разлика от оръжията.

"Самата сграда е много стара. Къщата е построена през първата половина на 19-ти век и след години неизползване и неподдържане тя е стигнала до плачевното състояние и вида, който има днес", обясни председателят на читалищното настоятелство Петя Цанова.

През годините Батулци прави не един опит да възстанови музея си. Този път имат надежди, че това най-после ще се случи. Създаденият наскоро инициативен комитет направил подписка и има подкрепата както на кмета на община Ябланица, така и на Министерството на културата. "Имаме налице първите 24 000 лв., които са за спешен ремонт и спасяване на първо време на тази къща. Имаме уверението на г-жа Кръстева, че възстановяването на къщата ще се доведе докрай", заяви учредителят на инициативния комитет Горин Горанов.

Намерението на батулчани е, след като сградата бъде реставрирана, да се търсят европейски средства, за да се събере и подреди отново експозицията. Според кметския наместник Георги Николов музейната сбирка ще доведе много посетители в Батулци и ще съживи селото, което е с малко над стотина постоянни жители. Има идея и да се направи общ туристически маршрут по стъпките на Левски, който да обхваща селата Батулци, Голям извор и Гложенския манастир, предаде bTV.

Най-четени