Ротердам ще е градът домакин на Евровизия 2020 30.08 | 14:53

Полуфиналите и финалът догодина ще са между 12 и 16 май

От iNews.bg

Организаторите на 65-ото издание на конкурса за песен Евровизия обявиха днес кой е градът, който ще домакинства тазгодишното издание на престижната европейска музикална надпревара. Това е Ротердам, който успя в последния етап на конкурса за избор да победи кандидатурата на Маастрихт.

Големият финал на Евровизия 2020 ще се проведе на 16 май в залата Rotterdam Ahoy, а първият и вторият полуфинал – на 12 и 14 май.

Холандия спечели правото да домакинства Евровизия 2020 след победата на младия и дотогава неизвестен изпълнител Дънкан Лорънс с песента " Arcade ". Тя се превърна в хит в цяла Европа и Австралия, като дори 4 месеца след края на конкурса в Тел Авив песента все още намира място в редица музикални класации.

Това ще е петото домакинстване на Евровизия на холандската национална телевизия. Предишната победа на страната е през далечната 1975 година, когато конкурсът се провежда в Стокхолм.

Ротердам беше предварителният фаворит за спечелване на домакинството, след като стана ясно, че Амстердам се отказва още в ранния етап на надпреварата. Една от основните причини за това е, че градът разполага с една от най-модерните спортни и концертни зали в Холандия - Rotterdam Ahoy. Капацитетът ѝ от 16 хиляди, близък до този на Арена Армеец, я превръща в перфектната зала домакин на най-мащабната телевизионна продукция в Европа.

Ротердам също разполага с нужната хотелска база и транспортна инфраструктура за подобно мащабно събитие. Това са важни условия за домакинстването на конкурса заради хилядите журналисти и фенове, които ще посетят града през май 2020 година. Това носи огромни приходи на домакините и затова изборът където точно да се проведе Евровизия е толкова оспорван.

Официално представяне на Ротердам като домакин на Евровизия 2020: www.youtube.com/watch?v=K253_MHt_9c

България не взе участие в конкурса през 2019, който се проведе в Тел Авив. Преди отказването си страната ни беше една от най-успешните държави на конкурса, с второто място на Кристиан Костов през 2017, четвъртото място на Поли Генова през 2016 и 14-тото място на групата Equinox. След като България прекрати своето участие на конкурса зрителите на Евровизия организираха подписка с искане страната ни да се завърне на конкурса, която за броени дни събра над 20,000 подписа.

Всяка година Евровизия събира пред екрана на 200 милиона зрители от цял свят. Конкурсът се излъчва без прекъсване всяка година от 1956 насам, което го прави една от най-дълго съществуващите телевизионни програми в света. Мащабното шоу се излъчва на територията на цяла Европа и Австралия, както и в САЩ, Канада, Китай, Индия, Корея и Нова Зеландия, макар че тези държави не участват в него.

Водещи

Най-четени