Русе с амбиции да стане европейски театрален продуцентски център 10.05 | 14:09

Румънски, немски и български театри ще работят по общи европейски проекти

От Олга Андреева

Намерението Русе да стане европейски театрален продуцентски център обяви директорът на Русенския театър Орлин Дяков.

Този юни (между 12 и 14) в крайдунавския град се организира Европейска театрална работилница. Очаква се да пристигнат театър "София", ръководството на театъра в немския град Хайделберг, директорът и цялата трупа от театър "Одеон" в Букурещ, както и ръководството на театъра в Гюргево.

"Целта е в Русе ръководствата на петте театъра да се договорим и да работим по общи европейски проекти, кандидатствайки за евросредства", поясни Дяков, цитиран от БТА. Поканени са и представители на Министерството на културата, както и на общините Букурещ, София и Русе.

Идеята е това да се случва всяка година и Русе да се превърне в европейски театрален продуцентски център, обясни Дяков.

По време на Европейската театрална работилница в Русе ще бъдат представени четири спектакъла. Това са постановката на Русенския театър "Господарката", "Коварство и любов" от Шилер - на театър "София", "Сън в лятна нощ" по Шекспир, която е постановка на букурещкия театър "Одеон".

Ще бъде представена и "Г-н Леонида и реакцията" от Йон Лука Караджале. В момента Дяков репeтира в Гюргево с двама румънски артисти, като накрая на спектакъла влиза и една българска актриса, която ще говори на румънски. Пиесата ще бъде представена на български и на румънски - и в Русе и в Гюргево. 

Водещи

Най-четени