С дискусия и изложба за спасяването на българските евреи 10.03 | 10:00

69 години от спасяването на евреите от депортация отбелязват в Исторически музей в Русе

От Станимира Колева

Дискусия и изложба ще се проведат в събота, 10 март, в Историческия музей на Русе по повод 69-та годишнина от спасяването на българските евреи от депортация.

От 11 ч. в сградата на музея на пл. "Батенберг" ще бъдат изнесени доклади по темата и открита документалната изложба "Осъдени и спасени", каза за Север.бг уредникът на музея Красимира Петрова.

Организатор на срещата са Християнски център "Живот на победа" в Русе и "Академични приятели на Израел”. В дискусията на тема "Бъдещи хоризонти за едно общо героично минало. България и Израел днес" ще се включат представители на религиозни общности, неправителствени организации, както и преподаватели от Русенския университет.

В снимки и документи е проследена съдбата на евреите у нас от Освобождението до 1943 г., когато настават брожения срещу тях в цяла Европа.

Моменти от мирното съжителство между евреи и българи са подредени хронологично с различните реакции в обществото ни относно депортацията на еврейските българи след приемането на Закона за защита на нацията през 1940 г.

Изказвания на известни личности, позицията на Светия синод и на обикновени граждани по наболелия въпрос могат да бъдат видени в изложбата през следващите две седмици. Документалната експозиция е съставена от Държавна агенция "Архиви" през 2008 г. и оттогава до сега е била излагана в няколко български града, във Франция и САЩ.

Водещи

Най-четени