Самоводската чаршия кани на Нощ на занаятите 20.09 | 19:27

Запознайте се с народните занаяти отблизо

От Таня Георгиева

По аналог на инициативата Нощ на музеите Велико Търново организира Нощ на занаятите на 23 септември от 17:00 часа на Самоводската чаршия.

Инициатори на събитието са галерия "Ателие", Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов", с подкрепата на хан "Хаджи Николи", съобщи Север.бг

В Нощта на занаятите, която ще се проведе за първи път, всеки желаещ ще може да се запознае по-отблизо с народните занаяти и то в необикновена атмосфера, създадена от фолклорна група "Трапезица" и глътка отбрано вино от хан "Наджи Николи", споделиха Калина Калчева и Дамян Бумбалов - едни от организаторите на събитието.

Програмата на вечерта включва интересни атракции, сред които участието на Мария Петрова от Варна. Тя ще представи изкуството "пой" - въртене на огнени топки. И това на фона на звученето на две от 100-те каба гайди, в изпълнение на Атанас Пеев и Николай Беляшки, студенти във ВТУ със специалност "Скулптура".

"Ивелина Русева и Лиляна Георгиева ще представят "Изкуство за вечеря" - вечеря на улицата. Идеята е да се включат повече участници и да "нахранят" душите си с изкуство.

Шестима млади автори ще направят нeстандартна визуализация на една от приказките на Стефан Цанев, а феновете на графити ще имат шанса да се докажат, като се включат в рисуването върху използвани винили.

От 17:30 часа интересуващите се от стара архитектура и култура могат да задоволят любопитството си, като разгледат изложбата "Непознатото наследство". Фотосите ще бъдат подредени в сградата на Дирекция "Култура".

Водещи

Най-четени