Сбирка в София за учене на шевици и бродерии 03.02 | 13:50

Желаещите ще видят как се изработват традиционни български шевици и ленти

От Олга Андреева

Всеки, който обича родните традиции, може да намери съмишленици и да обемни опит или да се научи тепърва как се правят традиционни шевици, тъкани декоративни ленти и ръчно изплетени аксесоари.

Майстори на народни занаяти ще демонстрират своите творения и ръчни технологии за изработването им на втората сбирка на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите (А.Р.И.З.-7) на 9 февруари от 19,30 часа на ул. "Кирил и Методий” 78.

Антоанета Толтукова ще представи на сбирката различни бодове и начини на украса с бродерия. Ще разкаже за шевиците, характерни за различните етнографски области и ще предложи комплекти за първоначално обучение по ръчна бродерия.

Мариета Недкова ще се включи с демонстрация на "тъкане на кори” – стара текстилна техника за изработване на тесни, здрави орнаментирани ленти, служили за колани, пояси и декориране краищата на връхни дрехи. Ще предложи варианти за тяхното съвременно приложение.

Десислава Миткова пък ще покаже плетене на една кука – достъпна техника за изработване на покривки, чанти, елементи от облеклото и дори бански костюми.

Клубът на А.Р.И.З. и приятели бе основан на 19 януари 2012 г. и набира все повече приятели, съобщават от асоциацията. Всеки втори и четвърти четвъртък на месеца там ще си дават среща хора, които години наред работят за запазването и развитието на традициите в изкуството, занаятите, готварството и фолклора.

Водещи

Най-четени