Сблъсък между рока и класиката за Деня на София 10.09 | 14:15

Николо Коцев предизвиква симфониците на БНР на сцената на зала "България"

От Олга Андреева

За първи път заедно на една сцена и то в зала "България" ще излязат известният музикант Николо Коцев и диригентът на Симфоничния оркестър на Българското национално радио (БНР), маестро Емил Табаков.

Поводът е уникален акустичен концерт, който ще представлява изключителна симбиоза между изразните средства на рок музиката и звучността на класическите инструменти.

За концерта, на който столични ще могат да присъстват в Деня на София, 17 септември, Николо Коцев е репетирал цяло лято, а маестро Табаков също е отделил време за сериозна подготовка, тъй като, както се пошегува, е получил партитури за две симфонии.

Това стана ясно на днешната пресконференция, на която присъстваха Николо Коцев, Емил Табаков, генералният директор на БНР Валерий Тодоров, Васил Къркеланов, режисьор на спектакъла, както и рок музикантът Александър Атанасов, който ще се изяви като един от солистите на концерта.

Николо Коцев, който доби световна слава с рок операта си "Нострадамус", с изявите на групата си Brazen Abbot и с турнетата си с групата на Робин Гиб, призна, че за първи път ще свири в зала "България" и че смята това за изключителна чест.

"Музиката ми никога няма да е звучала по този начин", загатна Коцев, а Табков призна, че дори изпитва известен страх, защото за първи път участва в подобно предизвикателство, макар че харесва рок музиката. В кръга на шегата обяви, че, ако публиката хареса симбиозата между рок музика и симфоничен оркестър, е готов да дирижира и само такива концерти.

В програмата на концерта са включени балади от времето на Brazen Abbot, една песен от репертоара на новосформираната през 2011 г. от Коцев група "Кикимора", една мелодия от рок операта "Нострадамус", две инструментални пиеси - едната част от недовършената рок опера "Дракония”, a другата -  част от голям проект за създаването на симфонична модерна филмова музика, в която са съчетани модерни перкусии и тежки рок китари, а оркестърът има водещи функции.

Концертът в зала "България” на практика ще бъде световна премиера за половината от репертоара, който ще прозвучи за първи път на живо пред публика. 

Седем души от състава на "Кикимора" ще излязат на сцената в зала "България" - двама солисти с ритъм секция, акустични китари, роял, барабани. Коцев и негов колега пък ще изпълняват функциите и на беквокалисти.

Цената на билетите за концерта на Николо Коцев и Симфоничния оркестър на БНР на 17 септември от 19 часа, е 10 лв. Той ще бъде излъчван на живо и на сайта на БНР, а вече се подготвя и издаването на CD и DVD на концерта, към чието разпространение в международен мащаб е проявил интерес дългогодишният колега на Коцев в групата на Робин Гиб, Райнер Хензел.

****

Николо Коцев е роден в Пазарджик през 1961 г. в семейството на професионални музиканти. От 5-годишна възраст започва да учи цигулка и музикална теория, а на 10 години се захваща и с китарата.

Още в училище участва в рок групи, като студент за кратко е член на рок група "Импулс". 23-годишен става китарист на група Thunderbirds и заминава на турнета из Скандинавските страни, а по-късно се установява в Холандия, където създава собствено звукозаписно студио.

Записва първия си авторски инструментален албум през 1990 г., но той не е издаден. Първият му издаден албум е от 1991 г. с шведската рок група Baltimoore. Основава своя група, Brazen Abbot, през 1993 г. В първия им албум "Live and Learn” участват Глен Хюз, Иън Хаугланд, Мик Микаели и Сванте Хенрисон.

През 2001 г. завършва работата по рок операта "Нострадамус", в записите за която участват Джо Лин Търнър, Глен Хюс, Алана Майлс, Сас Джордън, както и Варненският симфоничен оркестър. Операта е издадена в цял свят и се посреща с блестящи рецензии.

От 2004 г. се присъединява към групата на Робин Гиб и с нея изнася концерти почти във всички азиатски страни, Европа и САЩ. През 2006 г. започва работата по нова рок опера, "Дракония”. През 2009 г. с голям успех се играят девет представления на операта "Joel”. В началото на 2010 г. се ражда нова инициатива за традиционна опера, която е в процес на разработка и би трябвало да бъде готова до края на 2010 г.

През 2011 г. Николо Коцев създава българската рок група "Кикимора", която вече има издадени няколко сингъла, базирани на текстове на Андрей Слабаков.

Водещи

Най-четени