Св. Иван - съкровищницата на България в Созопол 21.07 | 20:30

Пред публика се представят всички икони от църквата "Св. св. Кирил и Методий” вече напълно реставрирани

От Кремена Бедерева

Изложба под наслов "Св. Иван - съкровищницата на България” бе открита в Археологическия музей в Созопол като част от празниците, посветени на града. Това съобщиха от община Созопол.

Много от експонатите, открити на острова, се показват за първи път пред широката публика, като например носовата статуя на кораб от 17 в. Тя представлява близо 1,50 м висока женска фигура, която е била на носа на търговски кораб, разбил се в екваторията около острова.

За първи път пред публика се представят и всички икони от църквата "Св. Св. Кирил и Методий” вече напълно реставрирани. Сред тях са икони на Исус, Богородица, Йоан Кръстител, а така също и икона на Йоан Богослов.

Великолепни съдове от луксозни сервизи, изработени в работилницата на Изник през 16 и 17 в. допълват изложбата и представят част от бита на обитателите на църквата и манастира на остров Св. Иван. Представени са още и декоративен фаянс от същата прочута школа с растителни и животински елементи, които за първи път са открити по нашите земи и които са сигурен белег, че сградите на острова са били обзаведени за много високопоставени обитатели.

Разбира се в експозицията има и предмети от бита на монасите и книжовниците живели и работили на острова. Сред тях особен интерес представлява щемпел за украса и печати на пергамент.

Сред емблематичните предмети, открити на острова за периода 1985 г. и от 2008 г. насам са реликварият, в който бяха открити мощите на Св. Йоан Кръстител, както и два посребрени кръста, за които се предполага, че са съхранявали частици от Светия кръст.

 

Водещи

Най-четени