Светлин Русев представя Георги Щърбев 27.08 | 14:47

В картините си художникът рисува противоречивия смисъл на образа

От Олга Андреева

На 28 август от 18:00 ч. в галерия "Средец” на Министерството на културата ще бъде открита изложба живопис "Фрагменти” на художника Георги Щърбев. Акад. Светлин Русев ще представи автора и неговото творчество, съобщават от културното ведомство.

Погледът напред и търсенето на нещо ново често ни лишават от вглеждането и oсмислянето на миналия опит, на същността и смисъла в нас и извън нас. Фрагментите са части от цялото, опит, остатък от нещо цяло в миналото. С картините си Георги Щърбев няма за цел да събира и сглобява частите на времето и пространството, а дава израз на желанието си да покаже противоречивия смисъл на образа и неговата същност, търсейки задълбочен, съвременен език, актуален на времето днес.

Те са части от нашето лутане, търсещи вечните екзистенциални въпроси за начало и край, за мястото на Аз-а по този път. Фрагменти материя, които докосват интуитивното и подсъзнателното, значения и смисли, сложно и противоречиво изградени и кодирани в картината.

Георги Щърбев от години работи в сферата на "информалната живопис”. Работите му са релефни, монументални, с богато и сложно обработена структура. Композициите са изчистени, но този път в правоъгълното поле се разчитат ясно едни и същи форми-силуети.

Георги Щърбев е роден през 1972 г. От 2000-2004 г. учи живопис в "Аccademia Di Belle Arti” в Рим, в класа на проф. Делисанти. През 2007 г. е носител на наградата за живопис на Община Пловдив и Дружество на пловдивските художници.

Интересът и експериментите му са в областта на информалната/нефигурална живопис - живописта на материята. Участвал е в редица изложби у нас и в чужбина.

Изложбата "Фрагменти” ще продължи до 14 септември 2012 г.

Водещи