Свързват гробницата на Хонорий и базиликата "Св. София" 23.03 | 11:59

Вече са разкрити седем гробници около храма

От Андриян Георгиев

До края на годината ще бъдат приключени възстановително-консервационните дейности в гробницата на Хонорий, след което ще започне проект за свързване с подземното ниво на базиликата "Св. София", каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов, цитиран от БТА.

По думите му гробницата пред църквата се е оказала по-голяма от първоначалните представи за нея, като вече са разкрити седем гробници.

Разкопките и консервацията се финансират от Столичната община.

Днес (23 март) беше представен проекта "Зад фасадата". Той показва върху билбордове и пано на бул. "Кн. Ал. Дондуков" №12 как изглежда съществуващият амфитеатър в Сердика. Софийската община е финансирала проекта на читалището "Джон Атанасов" с 39 хил. лв., като една шеста от парите са за авторските права на  проекта.

Паното е експонирано върху обект на НЕК, която е осигурила захранване на осветителните тела. 

Чобанов посочи, че трябва да се търсят съвместни решения - между държавата и общината, за бъдещето на археологическите останки от амфитеатъра. Можело да се търси и европейско финансиране.

Съществуващите сгради върху амфитеатъра също могат да се запазят, тъй като вече има съвременни  архитектурни решения за експонирането на археологическите находки под сградите.

Цялата площ на амфитеатъра е около четири декара, като декар и половина са собственост на държавната  компания НЕК, а останалите - частна собственост. 

Най-четени