Седмица на занаятите в Пловдив 25.06 | 15:48

Пловдивчани и гостите на града имат уникалната възможност сами да се включат в изработването на предмети, някои от които имат само музейна стойност

От Кремена Бедерева

От днес - 25 юни, до 1 юли в Етнографския музей в Пловдив се провежда традиционната Седмица на занаятите, съобщава БТА.

В двора на музея 165-годишната Куюмджиева къща, над 40 майстора от цялата страна показват повече от 25 занаята. Пловдивчани и гостите на града имат уникалната възможност сами да се включат в изработването на предмети, някои от които имат само музейна стойност.

И тази година може да се наблюдава иконопис, гравьорство и фина дърворезба по дръжки на ножове и приклади, монтирани са стари тъкачни станове и грънчарски колела, кошничари плетат кошници и рогозки, показани са почти всички видове плетива, в това число и кене, изработват се кукли.

Програмата предвижда и възстановка на древни български обичаи, свързани с Еньовден и Петровден. Всичко сътворено и изложено по време на Седмицата на занаятите се прави с мерак, майсторите влагат душа и сърце и затова предметите си имат собствено очарование и магия, коментират музейните работници.

Предметите могат да бъдат отнесени от гостите като сувенири, но със сантименталната стойност, че са изработени с тяхно участие или поне пред очите им.  

Водещи

Най-четени