Силует: Нашият бастион са феновете от Централна Северна България 31.08 | 14:10

Петимата бургазлии взривиха публиката на "Миндя рок фест" с авторската си музика

От Кремена Бедерева

Третото издание на "Миндя рок фест”  събра десет от най-добрите български рок банди и повече от 3 000 запалени фенове в края на месец август.

Мариана, Мария, Михаела, Богдан и Мартин - бургазлиите от "Силует”, които излязоха на сцената в предбалканското село в състава, в който са от повече от десет години, завършиха фестивалната вечер по повече от подобаващ начин.

За фестивала, за музикалния бизнес, маститите рок звезди и правенето на авторска музика в България споделят в интервю за Север.бг, който е медиен партньор на фестивала. 

Откога правите музика заедно?

Богдан: В този си състав сме от 2001 година - вече десетина години "Силует" е в конфигурацията, в която е в момента.

Какво ви доведе в Миндя? Преди две седмици свирихте на "Spirit of Burgas" пред 40 000 човека. Как решихте сега да се появите на сцената в едно малко балканско селце?

Богдан: Ами, всъщност на "Spirit of Burgas" ние не свирихме пред всички 40 000 човека, защото имаше няколко сцени, между които беше разпределена публиката (смее се). В Миндя физически ни доведе буса ни, но идейно го направи Евгений (Дайнов бел. ред.), който е започнал това начинание с много душа, сърце и много любов към рокендрола, към музиката изобщо и цялото нещо, което се случва тук, е страшно истинско. Затова, всички музиканти искат да станат част от този фестивал и да свирят на него.

Мариана: Макар и да се провежда само за трети път, фестивалът в Миндя се превръща в много сериозно събитие и вече е значима част от фестивалната програма на нашата мила родна татковина. Много приятно съм изненадана от факта, че очакванията на организаторите се сбъднаха и днес тук има поне три пъти повече хора, отколкото миналата година.

В Миндя се стичат почитатели на рок музиката от близки и не толкова близки населени места, всеки знае, че може да пийне бира с приятели, няма вход, няма никакви излишни затруднения за феновете. Няма ги големите паркинги, многобройната охрана и другите неща, които по принцип притесняват хората.

Михаела: Макар и да е едно нормално село, Миндя е много пъстро и приятно, защото тук има както българи, така и чужденци. Тези два дни се превръщат в един панаир в най-добрия смисъл на думата. Абсолютен празник!

Мария: Да отбележим, че и Васко Кръпката има основна заслуга за това ние да сме в Миндя. Той реално е причината за много от положителните неща, които са се случили на група "Силует" в професионално отношение. Винаги ни е подавал ръка и е много деен.

И все пак, "Spirit of Burgas" или "Миндя рок фест"?

Мартин: "Spirit of Миндя" (смее се).

Богдан: Когато има рок музика на живо и хората се забавляват, е много трудно да отдадеш предпочитанията си на едно или друго събитие. Лично аз тук, в Миндя, се чувствам повече у дома си, макар всички ние да сме от Бургас.

Мариана: И аз мисля по същия начин. "Spirit of Burgas" е един много добре финансиран - поне засега фестивал, който обаче за съжаление, не отговаря на изискванията на музикантите. Вече втора или трета поредна година се чуват не много добри отзиви за политиката на организаторите.

Пожелаете нещо на читателите?

Мария: Аз искам да се обърна към всички ваши читатели, които харесват българската музика, за да ги призова да бъдат по-взискателни към продукта, който им се предлага. За да получавате нещо по-добро, трябва да имате претенции и изисквания към този, който създава изкуството, за което вие плащате. Бъдете щастливи!

Богдан: Аз искам да благодаря на всички фенове на рока от Централна Северна България, в частност Великотърновска област, за подкрепата, която получаваме от тях. Това е бастионът на "Силует", регионът от България, в който ние сме най-популярни и правим най-много концерти.

Още от интервюта на рок група "Силует" може да прочетете на Север.бг, а повече за самата група може да научите на сайта им тук.

Водещи

Най-четени