Симетрията на Захари Карабашлиев 27.02 | 15:53

В 13 разказа писателят събира истории за равновесието, което търсим в живота си

От Елена Кирилова

Захари Карабашлиев описва последната си книга "Симетрия" като едно от най-силните неща, които някога е писал. И има защо.

В нея той събира 13 истории под формата на разкази, пренасящи читателя ту в родната на автора България, ту в далечна Америка, където Карабашлиев живее и твори от години.

Между графично разделените истории обаче прозира тънка, а понякога не толкова тънка, свързваща нишка. Често в тях се оглежда самият автор, защото героите му обикновено са български писатели, попаднали случайно или не в страната на неограничените възможности.

Прегърнали съдбите си, всички те ще ви очароват, ще ви объркат и ще ви провокират.

В тези истории със странен финал или с липсващ такъв се задават въпроси за симетрията между доброто и злото, хаоса около нас и кое всъщност ни носи така мечтаното от хората равновесие.

"Томато" ще ви усмихне, но ще усетите и леката му тъга. Ще откриете объркания емигрант, който намира мигновеното щастие в една проста дума. Ще се срещнете и с лудия котарак Джони Чорапи, който също ще ви развесели.

Но между страниците ще откриете и много болка, лични катастрофи и моменти на спасение, намерено именно в дребните всекидневни неща.

И макар да бяга от образа, който си е създал със "18% сиво" и "Кратка история на самолета", Карабашлиев ще успее да ви очарова и тук. По нов начин, който отново ви поднася живи истории с още по-живи герои.

"Симетрия" ще ви накара да обиколите България и света в едни прекрасни 154 страници, за да ви даде нов поглед над симетрията, която се крие навсякъде около нас.

Книгата излиза у нас благодарение на издателство "Сиела" и ще ви зарадва и с чудесната си корица, дело на Ива Сашева.

Водещи

Най-четени