Скандал: Кустурица аут от фестивала в Кан 19.04 | 09:50

Това е заради приятелството ми с Путин, отговорих на организаторите с руския химн, твърди режисьорът

От iNews.bg

Световноизвестният кинорежисьор Емир Кустурица няма да присъства на 69-ия кинофестивал в Кан, който ще се проведе от 11 до 22 май тази година, съобщи "Национальная служба новостей", цитирана от "Руски дневник". Комисията, която бе натоварена с подбора на филмите за фестивала не е включи в програмата новия му филм "По Млечния път”. В лентата главната роля се изпълнява от Моника Белучи.

В интервю за НСН от 17 април Кустурица твърди, че вече е отговорил на решението на Канския фестивал с химна на Русия, когато в петък групата му The No Smoking Orchestra, в която той е  солист и китарист,  изнесе концерт в Париж. Той започна с химна на Русия, който всички 6000 зрители изслушаха на крака.

Програмата на 69-ия кинофестивал в Кан бе обявена на 14 април. Тя включва 20 филма от 13 държави. Официалното обяснение за решението да не бъде включена лентата на Кустурица в конкурсната програма организаторите обясниха с факта, че кандидатурата им била подадена твърде късно и нямало време да бъде разгледана.

Кустурица признава, че наистина е подал филма един ден след изтичането на срока, но е убеден, че истинската причина за отказа не това, защото според него списъкът с филмите е бил обявен преди изтичане на крайния срок.  "Филмът бе представен, но те дори не го изгледаха. За мен това е удар или отплата за добрите ми приятелски отношения с руския президент Путин", категоричен е режисьорът.

 

Той смята, че напоследък в работата на Фестивала в Кан все по-често се намесва политиката. "Имам подозрения, че някой е дал указания моят филм да не бъде приет. Не твърдя това със сигурност, нямам доказателства, но имам такова усещане. Моника Белучи също не разбира как са могли да не приемат нашия филм. Никой не разбира това", сподели още Кустурица.

Водещи

Най-четени