След скандала с Кръстева министърът на културата иска пълна проверка на Народния театър 10.11 | 16:45

От iNews

Скандалът в Народния театър ме тревожи. Не бих желал той да се превръща в кръжок по политически интереси. Може би това политическо обкръжение е форма за защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилните места. Те трябва да се сменят, като се изберат професионалисти, а не политически активисти. Така министърът на културата Велислав Минеков коментира на пресконференция конфликта в Народния театър "Иван Вазов" между главния режисьор Александър Морфов и пиара Велислава Кръстева.

Кръстева - дългогодишен говорител на ДПС и депутат от движението, от лятото е назначена за директор на "Връзки с обществеността" на Народния театър "Иван Вазов". Двамата с Василев са бивши зам.-министри на културата в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014). В края на октомври вратата на кабинета й беше надраскана с надписи "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", "ДПС" и "Изчезвай", а табелката с името й е изкъртена. Александър Морфов заяви в отворено писмо, че той е извършителят, защото не е съгласен жената, която придружава Ахмед Доган, да представлява Народния театър и работещите в него.

Директорът на театъра Васил Василев обяви вчера по БНР, че няма намерение да прави промени в екипа си. Във вторник Минеков обяви, че на различни постове в "Иван Вазов" има представители на ГЕРБ и "Демократична България", а директорът е "малко БКП и БСП".

"Държа на присъствието на режисьора Александър Морфов в Народния театър, а той е силно разколебан, Това би било голяма щета", посочи Минеков. Мълчанието по темата на актьорите в театъра той обясни с факта, че някои от тях взимат заплати от 5000 лева месечно, което е смущаващо.

"Към директора Васил Василев ще отправя предупреждение и ще поискам да се направи проверка на всичко, което става в театъра, откакто той е директор", допълни Минеков.

Той съобщи за политическо преследване на члена на Управителния съвет на фонда "Култура" и преподавател в Националната художествена академия Велико Маринчевски. Министърът не даде повече подробности, но посочи, че това е млад човек с изключително впечатляваща международна биография.

"Ще направя всички възможно, за да се прекъсне това преследване. Ще говоря с министъра на образованието и науката Сашо Пенов и председателя на комисията по култура в парламента Иван Ченчев. Трябва да се сложи край на политическите противоборства в държавните институти, да не говорим за учебните заведения", каза още министърът.

На брифинга Минеков обяви, че предишното ръководство на Министерството на културата не е изразходвало никакви средства от бюджета, предвидени за обществена поръчки и капиталови разходи, и сега "трябва да изхвърли на боклука" (тоест да върне в централния бюджет, б.а.) 60 млн. лв. За мен това ще е срамно явление, каза още министърът, цитиран от "Дневник".

Цялата пресконференция вижте във видеото.


 

Водещи

Най-четени