Служебният министър иска по-голям бюджет за 2015 г., този бил убийствено малък 11.09 | 17:10

Всяка година се стигало до инфарктна ситуация с парите за театър и опера

От Филипа Тодева

Бюджетът за култура е обидно, убийствено малък. Както е известно, за 2014-та година бюджетът за култура е само 120 млн. лева, което е повече от недостатъчно. Това е финансиране под критичния минимум, тези средства не стигат, за да се решат натрупаните с годините проблеми в който и да е от секторите в българската култура, този повече от скромен бюджет за съжаление не позволява да се осигури и по-справедливо заплащане на труда на работещите в духовната сфера. Това заяви министър Мартин Иванов на заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към Министерството на културата, провело се в зала "Колегиум” на Министерство на културата.

"Ще се боря бюджетът за култура за 2015 г. да бъде в размер поне на 130 милиона лева, иска ми се обаче и всички политически сили, участващи в предизборната кампания, да декларират, че ще се ангажират с обещанието всяка година да се увеличават с определена стъпка средствата за култура, така че постепенно те да достигнат до задължителния поне един процент от БВП - само така културата наистина ще стане приоритет у нас", добави министър Иванов.

Представителите на синдикатите и на работодателите са го подкрепили в желанието му да настоява пред финансовото министерство за значително по-голям бюджет за българската култура и го увериха, че и те ще лобират в тази насока пред всички институции, като ще ангажират и гилдиите за каузата.

Същевременно участници в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към Министерството на културата предложиха да бъде извършен и пълен анализ на сегашния модел за финансиране в областта на сценичните изкуства, възприет със старта на театралната реформа, като се изтъкнат както силните, така и слабите му страни, и се предложат известни корекции в механизма за финансиране, с цел да не се стига в края на всяка година до инфарктната ситуация с недостига на средства за театрите и оперите в страната.

"Публиката в театрите се увеличава и това, разбира се, не може да не ни радва, тези дни прочетох, че броят на посетителите в театрите дори е по-голям, отколкото на футболни мачове. Това означава, че хората наистина се върнаха в театрите. Но притеснителното е, че всяка година се налага да се търсят и допълнителни средства за театрите, оперите и филхармониите, тъй като бюджетът за дотиране на продадените билети е строго фиксиран, той просто не отчита този ръст на зрителите. Време е да потърсим решение на този изключително сериозен проблем, който неизменно се повтаря всяка година, разчитам много и на вашата помощ и съдействие”, отбеляза министърът на културата.

Участници в заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество предложиха да се помисли и за предприемането на евентуални структурни промени в Министерство на културата, като се направят постъпки за възстановяване на дейността на някогашните национални центрове за книгата, за театъра, както и на Националния център за музика и танц. По техни думи необходимостта от възстановяването на националните центрове към Министерството на културата е в отговор на европейските директиви и ще осигури и възможности за по-голямо финансиране на сектора, като няма да се разчита само и единствено на средства от държавния бюджет.

Водещи

Най-четени