Смесете "Big Brother" и "Приятели". А сега вижте резултата! 10.12 | 16:19

Нов жанр обединява риалити и документално кино

От Гергана Златкова

Два сериала в нов жанр, който смесва риалити телевизия и документално кино, получиха хвалебствия и награди във Великобритания, но събраха и критики под претекст, че размиват границите между реалност и измислица, предаде France Presse.

Вземете мъничко от "Big Brother, бразилските сериали и  сериала "Приятели", разклатете добре и ще получите новия  коктейл, станал известен под названието "структурирана  реалност". 

Новият жанр идва от САЩ, където бе разпространен от MTV чрез сериалите "The Hills" и "Jersey Shore". Във Великобритания от 2010 г. се излъчва сериалът "The Only Way is Essex", последван една година по-късно от неговия конкурент "Made in Chelsea".

Двата сериала се гледат от много зрители и спечелиха престижни награди, описвайки ежедневието на група младежи на около 20-годишна възраст с повече или по-малко обещаващо бъдеще. Това не е възстановка на истински истории, представени от актьори. Не е и риалити шоу, събрало на дадено място хора, които не се познават.

"Структурираната реалност" предлага да се проследят приключенията на хора, които се познават, мразят се  или се обичат, в естествената им среда, както и заниманията им, които често пъти са свързани с празненства.

Сцените все пак са режисирани, за да се избегнат отегчителните моменти. Тъй като познават характера и слабостите на участниците, режисьорите се опитват да направят сцените по-пикантни, предизвиквайки конфронтации, за да се получи сериал без сценарий. 

Има по малко за всички вкусове, тъй като двете британски сапунени опери предлагат на зрителите два диаметрално противоположни свята.

"Made in Chelsea" проследява живота на богати младежи от Западен Лондон и приятелките им, както и флиртовете им в Кенсингтън, Маракеш и Кан.

"The Only Way is Essex" пък фокусира вниманието върху група приятели от областта Есекс, която се намира източно от Лондон и е известна с вулгарния си дрескод и солариумите си. 

Водещи

Най-четени