Софийската опера и балет обяви началото на новия сезон 05.09 | 17:20

Този сезон Операта отбелязва годишнини на Парашкев Хаджиев, Рихард Вагнер и Джузепе Верди

От Олга Андреева

Новият сезон в Софийската опера и балет обещава да дари на своята публика впечатляващи емоции и вълнуващи срещи с любимите артисти, с нови млади и световно утвърдени имена от солисти, диригенти, режисьори, художници и хореографи, дебютиращи на националната ни оперна сцена в богатството на репертоара ни от нови постановки.

През този сезон Операта отбелязва и юбилейни годишнини на Парашкев Хаджиев, Рихард Вагнер и Джузепе Верди - композитори, чиито имена са здраво свързани с историята на българското оперно дело, независимо от младата му възраст - само на 122 години. 

С новата постановка на операта-приказка "Златната ябълка” на композитора Парашкев Хаджиев Операта кани в голямата зала най-младата си публика.

През ноември Софийската опера и балет ще гостува на Япония за пети път, като ще се представи с "Тоска”, "Селска чест”, Джани Скики”, "Вертер” и "Евгений Онегин”.

Между най-очакваните заглавия в афиша на Операта е първата за България реализация на "Залезът на боговете” от Вагнер. С нея за първи път на Балканите ще бъде реализиран и представен целият цикъл "Пръстенът на Нибелунга" от Рихард Вагнер, с всичките си четири фестивални вечери. 

В края на сезона, в рамките на традиционния летен фестивал "Опера в парка”, ще се състои премиерата на две балетни творби – "Електра” /по музика на Рихард Щраус/ и "Антигона” по трагедията на Софокъл и с музика от съвременни руски композитори /Прокофиев, Пекарски и др./ 

Най-младата публика ще бъде специално възнаградена с редица нови оперни и балетни спектакли: "Аладин и вълшебната лампа”, "Бастиен и Бастиена”, "Козелът сърдитко”, "Зоовизия”, "Пинокио” и много още други. 

В редовната репертоарна програма отново присъстват любимите: "Риголето”, "Дон Карлос”, "Атила”, "Любовен еликсир”, "Мадам Бътерфлай”, "Турандот”, "Тоска”, "Селска чест”, "Джани Скики”, "Княз Игор”, "Лебедово езеро”, "Лешникотрошачката”, "Жизел”, "Рапсодия в синьо”, "Шехеразада”,  "Кармен”, "Дамата с камелиите”, "Зорба Гъркът”,  и др. 

Водещи

Най-четени