Софийската семинария чества 110 г. с ретроспективна изложба 15.09 | 09:11

Повече от 200 снимки, документа и архивни материали участват в събитието

От Цанка Донкова

Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски” чества 110 години от своето основаване с ретроспективна изложба, която ще бъде открита днес, пред сградата на Богословския факултет на пл. "Света Неделя" в София.

20 пълноцветни табла проследяват възникването на книжовните средища у нас; развитието на духовното образование в Лясковец и Самоков и преместването на средното духовно училище в София; подемът през ХІХ-ти век и трудностите, с които се налага да се справи семинарията през войните и по време на социализма, както и развитието на училището в наши дни, съобщи за iNews авторът на изложбата Албена Алексиева.

При подреждането на изложбата са подбрани повече от 200 снимки, документа и архивни материали от над 1000 архивни единици от Семинарията, Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", Централния държавен архив, както и лични архиви на бивши семинаристи.

Това е първата по рода си инициатива, с която училището се представя пред обществеността. Целта е, освен отбелязването на годишнината, да бъде показано, че в ХХІ-ви век младото поколение повече от всякога се нуждае от духовно образование, нравственост и здрави морални устои, коментират организаторите.

Софийската семинария ежегодно отваря врати за учениците на 14 септември, когато Православната църква отбелязва празника Въздвижение на Светия Кръст Господен (Кръстовден).

Учебната 2013/2014 г. е специална с отбелязването на две годишнини - основаването в София на духовната учебна обител през 1903 г. и с освещаването на семинарския храм през 1904 г.

Официалното откриване на изложбата ще бъде предшествано от лития – от храм "Св. Неделя" до изложбените табла пред Богословския факултет.
С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, ще открие официално изложбата.
Таблата ще останат на пл. "Св. Неделя" до края на месец септември 2013-та.

Водещи

Най-четени