Софийски балетист впечатли добрички конкурс 02.07 | 08:38

Балетист от Софийската опера и балет спечели Голямата награда на националната среща "Анастас Петров"

От Олга Андреева

Голямата награда от националната среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров" в Добрич отиде при балетиста от Софийската опера и балет Дойчин Дочев.

Петнадесетото издание на форума, което се организира от община Добрич, събра повече от 30 ученици от Националното училище за танцово изкуство в София, Националното училище по изкуствата в Русе, студенти от Нов български университет, изпълнители от Софийската опера и Националния музикален театър "Стефан Македонски", посочва БТА.

23-годишният Дойчин Дочев впечатли журито и публиката с вариации от "Лебедово езеро" на Чайковски и съвременна хореография.

Председател на журито, определило най-добрите балетни изпълнители, беше Ясен Вълчанов - премиер солист на Националната опера и балет и носител на Голямата награда в конкурса "Анастас Петров" в неговото първо издание през 1982 г.

Четири едногодишни стипендии за балетисти - младша възраст, получили отличия на националната среща, обявиха от Министерството на културата.

В Добрич е представена и експозиция от снимки, документи и отличия на родения в града първи професионален български танцьор и балетмайстор Анастас Петров.

Водещи