София Лорен блести в „Звезди във Венеция“ в София 24.04 | 09:54

Изложбата в НГЧИ включва 90 фотографии на знаменити личности

От Олга Андреева

Фотографии на кинолегендите София Лорен и Клаудия Кардинале могат да бъдат видени в изложбата на черно-бяла фотография "Звезди във Венеция", която беше открита в Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Експозицията включва 90 портретни фотографии на знаменити личности от областта на киното, литературата, изобразителните изкуства, музиката и танца, гостували на Венецианското биенале и на легендарния Венециански кинофестивал през втората половина на миналия век.

Уникалните снимки са подбрани от огромния архив на компанията "Аркивио Камерафото Епоке", който съхранява над триста хиляди фотографии, в голямата си част – все още непубликувани.

Освен черно-бели фотографии на София Лорен и Клаудия Кардинале, посетителите на изложбата ще имат възможността да видят и фотоси на Шон Конъри, Пол Нюман, Джейн Фонда, Ален Делон, Хъмфри Богарт и Лорън Бекол пред кафене "Портофино", Мик Джагър на разходка с гондола или Салвадор Дали пред образци на венецианската архитектура.

Изключително високото качество на широкоформатните репродукции се дължи на майстора на черно-белия фотопечат Виторио Паван - един от основателите на архива.

Изложбата "Звезди във Венеция" в ще продължи до 11 май, уточняват от Министерството на културата. 

По повод 50-годишнината от първия "Оскар", който получава София Лорен за ролята си в "Чочарка” тя ще посети София за два дни през май, за да открие изложбата "София Лорен в София”.

Изложбата ще включва целия ѝ личен архив - призове и статуетки, снимки, филмови костюми, корици от списания, шапки и оригинални афиши.

Водещи

Най-четени