София Филм Фест отбелязва спасяването на българските евреи 01.03 | 16:00

Съвместна българо-израелска програма на 17-тото издание на феситвала

От Гергана Златкова

Министерството на културата, Посолството на Израел, Държавния културен институт към Министерство на външните работи и Българската национална филмотека в партньорство със София Филм Фест представят българо-израелска филмова програма.

Тя е посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи и подписването на договора между България и Израел за партньорство в областта на кинематографията.

Проектът включва две програми: Фокус Израел и "Оптимистите” (филми, свързани с Холокоста и спасяването на българските евреи).

Военната драма "Буфор”, документалната анимация "Валс с Башир”, историческия епос "Долината на смелите”, драмата "Мениджър човешки ресурси”, комедията "Според размера”, младежката история "Ще бягаш ли с мен?”, вълнуващата семейна драма "Вместо нея” и селектираният в конкурсната програма "Шаркия” ще представят на фестивалната публика различни аспекти от съвременното израелско кино.

В младежката история на Одед Давидоф "Ще бягаш ли с мен?” двама тийнеджъри изживяват лятното приключение на своя живот по улиците на Йерусалим.

Във военната драма "Буфор" Йозеф Седар разказва историята на 22-годишния командир на Буфор Лираз Либерти и неговите войници през последните месеци преди оттеглянето им от крепостта.

Филмът получава номинация за Оскар ’08 за най-добър чуждоезичен филм, както и номинация за "Златна мечка” и наградата за най-добър режисьор в Берлин ’07. Израелската филмова академия ’07 присъжда на филма 4 награди, включително за най-добър оператор.

Във "Валс с Башир” (Израел-Франция-Германия, 2008) главният герой Ари потегля в търсене на стари приятели и други хора, които могат да му помогнат да си спомни жестокото клане, насърчено от израелските сили в палестинските бежански лагери Сабра и Шатила по време на окупацията на Западен Бейрут през 1982 г.

Любов, смях и сумо предлага комедията "Според размера” (Израел-Франция-Германия, 2009). Филмът представя сумото като начин за получаване на признание и протест срещу обсебения от мисълта за диети свят, показва спорта като начин за справяне с личните проблеми.

Лентата получава признанието на публиката на кинофестивалите в Карлови Вари ’09 и Награда на публиката и Фестивала на еврейското кино - Вашингтон ’09.

Израелската филмова академия ’09 му присъжда три награди – за най-добра актриса (Ирит Каплан), най-добри костюми (Инбал Шулик) и най-добра поддържаща актриса (Левана Финкелстейн).

Драмата "Мениджър човешки ресурси” (Израел-Германия-Франция, 2010) на Еран Риклис е още едно от заглавията в програмата "Фокус Израел”.

Историята - Мениджърът "Човешки ресурси" (Марк Иванир) на най-голямата пекарна в Йерусалим е в беда. Той е разделен с жена си, дистанциран от дъщеря си и принуден да извършва работа, която ненавижда. Когато една от младите служителки е убита при терористична бомбардировка и тялото ù остава непотърсено, пекарната е обвинена в липса на хуманност и безразличие.

"Долината на смелите” (Израел, 2010) е исторически епос, в който спомените за първата емигрантска вълна на евреи от Европа към Палестина в края на 19-и век се преплитат с необикновената любовна история между младата руска емигрантка Фаня и родения в Палестина евреин Йешиел. Филмът на Дан Уолман е удостоен с наградата за най-добър филм на кинофестивала на еврейското кино в Страсбург ’11.

"Вместо нея” (Израел, 2012) е сериозна любовна драма в контекста на затворено общество със строги правила за брака и връзките.

"Шаркия” (2012) е копродукция между Израел, Франция и Германия, дебют на израелския режисьор Ами Ливне, и ще участва в международния конкурс на София Филм Фест 2013.

Филмът, заснет в пустинята Негев с естествени, силни изпълнения от натуршчици, рисува сдържано злощастната съдба на бедуинско семейство, което живее в непризнато от властите селце в съвременен Израел.

Водещи

Най-четени