София има нова атракция – дом на виното 01.05 | 12:00

На 29 април официално врати отвори нова атракция за туристите в столицата

От iNews.bg

На 29 април официално врати отвори нова атракция за туристите в София - национален Дом на виното.

Мястото се намира в избата на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки, в подземието на сградата, която е една от първите архитектурни забележителности на София след

На коктейла за откриването присъстваха заместник-министърът на икономиката Любен Петров, заместник-кметът на София Дончо Барбалов, кметът на район Овча Купел Христина Семерджиева, посланици и над сто гости от винената индустрия и водещи български и чужди компании. Събитието откри новият управител на института – г-жа Цвете Дръгина-Гавраилова, която сподели амбицията избата да се превърне както в любимо място за специални срещи, културни мероприятия, дегустации и специализирани курсове, така и в най-новата туристическа атракция на София.

1500118

Това е най-старата и единствена винарска изба на територията на столицата, която разказва историята на виното.

Малко след Освобождението на това място е изградена пивоварна фабрика Павлово, а в бирарията към нея често са идвали жители на София, сред които и Пейо Яворов и Дора Габе. През 50-те години на миналия век в сградата на пивоварната се настанява Институтът по винарска промишленост, а в подземната част на зданието е изградена винарска изба. Тук в продължение на десетилетия кипи научна дейност за развитие на винени сортове и вина, провеждат се изследвания и експерименти, отлежават вина и спиртни напитки.

Адрес, работно време и полезна информация за посещениена Дома на виното ще откриете в сайта за пътешествия Peika.bg.

Водещи

Най-четени