София показва „Българския павилион“ от Венецианското биенале 05.04 | 10:57

От 11 април до 27 май гостуват творбите на Хубен Черкелов, Греди Асса и Павел Койчев

От Олга Андреева

"Българският павилион” от Венецианското биенале на съвременното изкуство през 2011 г. се пренася от старинния дворец "Палацо Криминати” в Галерията за модерно изкуство в София, от 11 април до 27 май.

Галерията първа у нас ще покаже творбите на българските участници в 54-то издание на международното биенале - Хубен Черкелов, Греди Асса и Павел Койчев.

Българските ценители ще имат шанса да се докоснат до изложбата, която в продължение на пет месеца вълнуваше и очароваше жителите и гостите на Венеция.

Художниците Греди Асса и Хубен Черкелов, заедно със скулптура Павел Койчев, са творци от различни поколения, но с уникален артистичен подход към изразните средства.

Съвместната изложба на тримата артисти в София ще бъде обогатена и с нови, непоказвани още пред публика произведения, разкриват кураторите от галерията.

Новите платна на Греди Асса ни отвеждат на Малдивите и освен, че свидетелстват за израстването на артиста, носят на зрителя детското очарование от сблъсъка на художника с екзотичния архипелаг. Този път живописта на Асса ни предоставя и две изненади: планината и постмодерна надменност.

В картините си Хубен Черкелов пресъздава сюжети от емисиите на стари банкноти и монети от целия свят. Образите върху платното "50 lire, Augosto, Romа” (2009) например са заимствани от стара италианска банкнота от началото на XX в. и представят легендата за основаването на вечния град Рим.

След забележителното представяне на световната артистична сцена, отново ще видим "Виолетовата биволица” на Павел Койчев, 300-килограмова дървена скулптура, която не успява да премине през вратите на нито една галерия.

Нова за публиката и ценителите на изкуството му е мащабната инсталация "Пролетен мотив”. В изложбата намират достойно място и още седем малки пластики от месинг.

Водещи

Най-четени