Спасяват стенописи в Етиопия на 1100 години в древен храм 29.06 | 12:21

Християнската църква „Имрехане Кристос“ е в планина на 2700 метра

От iNews.bg

Започна реализацията на проекта за консервиране на най-древните стенописи в Етиопия, датиращи от около 1100 година. Те се намират в църквата Имрехане Кристос – сграда, построена във вътрешността на пещера в планината Ласта - в северната част на страната, на височина 2700 метра. Да се достигне до там е възможно само пеша (пътуването отнема един ден) или на муле от град Лалибела, предава Artprice.

В храма е толкова тъмно, че стенописите били открити едва през 1990 г., а първата публикация, свързана с тях, се появила през 2001 г. Проектът се осъществява от лондонската фондация за запазване на наследството на Етиопия и с поддръжката на фонда за световните паметници. Работата се извършва от реставраторите Лиза Шекеди и Стивън Рикърби. По техни думи стенописите са в много лошо и уязвимо състояние.

Жак Мерсие от парижкия Национален научно-изследователски център и Дейвид Филипсон от университета в Кеймбридж са убедени, че стенописите се намират в църквата от момента на нейното построяване. Фондът за етиопско наследство ги нарича най-старите стенописи в страната.

Имрехане Кристос е цар от династията Загве, управлявал от 1087 до 1127 г. Църквата е построена в периода на неговото управление или малко след смъртта му. Зад храма в пещерата се намират костите на хиляди поклонници, дошли от Египет, Палестина и Сирия, за да умрат точно тук. Свещениците и отшелниците все така живеят около пещерата.

Тази църква е с дължина 12 м и височина 8 м – издаваща образец на архитектурата от периода след Аксумското кралство. Построена е от редуващи се слоеве египетско дърво и ерусалимски камък, което прави стените ивичести. Изображенията са сцени от Новия завет, но днес не може да се види почти нищо от тях, заради наслоената мръсотия. Дървеният таван е украсен със 17 рисувани медальони с фигури на птици и животни, както и слон, скорпион, дракон и създание с крила.

По-рано са правени неуспешни опити да се съхранят стенописите. В края на 20 век са покрити със слой от лак, от което те потъмнели. Освен това, лакът засилил лющенето на боята. Преди няколко години, за да се смъкне праха е използвана четка, която изтрила малки цветни фрагменти. Настоящият проект ще стане първият в историята, в който реставрацията ще бъде изпълнена по съвременни стандарти.

Началният етап по изучаване на стенописите включва в себе си изследване с микроскоп и ултравиолетов и инфрачервен анализ. Пробите на боята се анализират, за да се определят оригиналните пигменти и другите материали. В храма ще се сложат контролни датчици, които ще следят за промяна в температурата и нивото на влажността. Екип от университета в Кейптаун ще направи лазерно сканиране на църквата, за да създаде 3D модел на църквата и пещерата, с който ще може да се следи и за колебания в конструкцията. Рикърби и Шекеди се надяват да проведат двумесечна кампания, като завършват консервационните работи в началото на 2017 година. Първоначалната им работа е стабилизиране на разпадащата се боя, а следващата стъпка е изчистване на изображенията.

Изследванията и реставрацията трябва да отговорят на въпроса откъде са авторите на картините, които са изобразени. Учените правят паралели с коптската живопис, но природата на ранните художествени връзки между Етиопия и Египет си остава неизвестна, пише БГНЕС.

 

 

Водещи

Най-четени