Срещи с киното от Близкия Изток 26.11 | 10:35

Sofia MENAR Film Festival ще се проведе между 16 и 31 януари

От Елена Кирилова

Макар още да е много далеч, Sofia MENAR Film Festival, се задава с пълни сили. Той ще се състои между 16 и 31 януари следващата година и ще предложи секция с късометражни филми, озаглавена "Цветята на корана”, съобщават организаторите от Pozor.

В посочената секция ще бъдат предложени общо 18 заглавия от Близкия Изток и Северна Африка.

Един от акцентите в програмата носи името "Безумецът” е дело на тунизиеца Хазим Бераба. Ще видим и лентата "Хляб” от Корай Севинди, която беше показана и на фестивала в Кан.

Българската публика ще може да се наслади и на филма "Бахия и Махмуд”, който получи наградата за най-добър късометражен филм на фестивала в Палм Спрингс. Още едно наградено заглавие, но този път от филмовия фестивал в Хюстън изпъква в програмата на Sofia Menar Film Fest. Става дума за палестинската продукция "Собствено сърце” на Рами Алаян.

Една от много прожекции в Dada Cultural Bar ще е и "Фиаско” на сирийката Надя Хамза. Лентата разказва за младо момиче, което е готово да се омъжи за неподходящ човек, с единствената цел да получи Зелена карта.

Фестивалът ще отправи поглед и към турското кино, благодарение на "Толеранс” - история за една витрина с изкусителни сладкиши, която среща погледите на две съвсем различни личности.

"С участието на Джулия” пък ще покаже, че дори и на 70 един режисьор може да дебютира успешно в киното, стига да не се отказва от мечтите си.

Филм от Обединените арабски емирства ще бъде показан за първи път в рамките на фестивала. "На пътя” ще ни срещне с историята на двама братя,  които прекарват дните си на пътя продавайки зеленчуци, с които изкарват пари, за да купят лекарства на болната си баба.

Най-четени