Сринаха 110-годишна къща в София с благословията на Вежди Рашидов (СНИМКИ) 29.04 | 13:38

Багери изпревариха протеста довечера и събориха паметник на културата

От iNews.bg

Започна разрушаването на 110-годишната "Двойна къща" на бул. "Васил Левски" в центъра на София, предаде бТВ. Въпреки репортажите за подготвяното събаряне, институциите не предприеха никакви стъпки и рано тази сутрин багер започна да разрушава сградата. Това се случва в първия от трите почивни дни и изпреварва подготвената за тази вечер жива верига за защита на къщата. Около обяд разрушаването беше временно спряно от полицейска проверка.

Доскоро къщата беше паметник на културата. На 11 ноември 2016 г. обаче, между двата тура на президентските избори, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов е отменил защитения ѝ статут и на практика е позволил разрушаването й.

1903573

Собственик на имота от няколко години е известния с криминалното си досие наркобос Кирил Киров – Киро Японеца. Досега той не е можел да предприеме никакви дейтвия заради статута на паметник на културата. Преди дни той каза, че планът му е да изгради подземен паркинг на мястото на сградата.

1903576

След съобщението за събарянето днес Рашидов изпрати писмо, в което обяви, че "не е разрешавал бутане на никаква сграда".

1903574

"Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на бул. "Васил Левски" в София. Не познавам нейния собственик. Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности отмяна на статута на въпросната сграда със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол, който министърът на културата е длъжен да подпише. Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата", подчертава Рашидов, който в момента е депутат от ГЕРБ и не е ясно дали отново ще стане министър на културата.

Водещи

Най-четени