Старата столица се бори за място в списъка на ЮНЕСКО 09.11 | 14:12

Царевец, Трапезица и църквите търсят закрилата на организацията

От Филипа Тодева

Старата столица Велико Търново ще се бори за място в списъка на ЮНЕСКО. Кметът на града Даниел Панов вече е провел срещи с представители от кабинета на председателя на организацията Ирина Бокова и се обмисля Търново да кандидатства по няколко направление. В първото влизат средновековните църкви - "Св. св. Петър и Павел", "Рождество Христово" и "Св. Архангели Михаил и Гавраил", предаде Север.bg

"Другото е културен пейзаж, с който нашият град може да кандидатства пред ЮНЕСКО. Третата възможност е недвижимо културно наследство, което включва обичаи, празници, традиции. В това отношение богат извор на обичаи, запазени традиции, характерни ястия, рецепти и напитки, са читалищата. Любопитно е, че в България никъде няма рецепта на бозата, освен единствено в Дебелец", съобщи кметът. В пейзажа ще влязат Царевец и Трапезица.

До 23 февруари 2013 г. е срокът, в който може да се кандидатства за влизане в предварителния списък. За това са необходими и три становища - от Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и Министерството на околната среда и водите, които трябва да са готови до края на годината.

"След като влезем там, вече можем да кандидатстваме за финансиране на следващия етап за проекти, които мислим да реализираме.", обясни Панов.

Водещи

Най-четени