Стоичков закри София Филм Фест 2012 19.03 | 14:25

Премиерата на документалния филм за спортната легенда се състоя пред скромна публика

От Мартина Панайотова

При учудващо скромна публика бе представена официалната премиерна прожекция на документалния филм "Стоичков", посветена на живота и кариерата на футболната легенда.

Лентата определено изпълнява своята заветна цел – а именно да покаже човешкото лице на футболиста-суперзвезда, който си носи славата на студен и безсърдечен човек от време оно. Това обаче са само клишета, защото лентата на Борислав Колев (сценарист и режисьор) и Димитър Гочев (продуцент) съумява да покаже Сточиков като един изключително сърцат, скромен и в същото време изключително целеустремен спортист и човек.

"Стоичков" проследява живота и кариерата на футболиста хронологически, като за отправна точка избира първите стъпки на малкото момче в отбора на "Марица" (Пловдив) и го оставя там, където се намира днес – спортна звезда от световна величина, спечелила редица международни отличия, едно от най-паметните попълнения в редиците на "Барселона" и ключов фактор в класирането на България на четвърто място на Световното първенство по фитбол в САЩ през 1994 година.

Филмът прави един много силен паралел между живота и характера на Стоичков и героя на Иван Иванов от филма "Всичко е любов" от 1979 година, като ключови кадри от продукцията са включени и в "Сточиков".

Оказа се, че самият Иванов, който присъства и в лентата за футболиста, е негов персонален идол, като това се потвърди и на сцената в Зала 1, където Стоичков извика актьора до себе си и тържествено му връчи заветните си бутонки и непрана тениска, с които е играл на Световното в Щатите.

 

Водещи